Broderte juleduker, kaffekjeler i kobber og deilig julemat. Hos oss har vi mange tradisjoner og lang historie når det kommer til julefeiringen.
Alle juledukene vi har er sydd og håndbrodert av flere generasjoner vertinner. Før feiringen blir dukene reparert, vasket og strøket år etter år.
Tradisjonen tro kommer norske og utenlandske gjester, noen for første gang mens andre kommer igjen år etter år. Gjestene er en god blanding av enslige og par, storfamilie og pensjonister.
Julefeiringen er alltid veldig hyggelig. Jeg vokste opp med å feire jul sammen med gjester og er vant med det. Selv om det er jeg som er sjef på hotellet i dag er det min mor, Annie, som fortsatt er ”in charge” når det gjelder julepyntinga. Hun har full kontroll på julepynten og det er veldig bra. Ellers hjelper mor også mye til med å ta seg av gjestene. Mike – mannen min – han har tatt over julenisseoppdraget. Her går rollene i arv kan du si.
Risgrøt med mandel i – og mandelgave – til lunsj, treretters julemiddag på kvelden med fisk til forrett, ribbe og pølse til hovedrett og multer til dessert. Det er julesanger og gang rundt juletreet i storstua. Da snakker vi minst tre ringer rundt treet. Etter det kommer nissen. Til slutt koser vi oss med et masse kake og kaffe.
Som vertinne stiller jeg alltid i bunad. Jeg skjenker kaffe etter middag og holder tale til gjestene.
Før i tiden holdt vi stengt fra september og frem til jul. Høsten ble brukt til å reparere sengetøy og håndklær, det ble vasket tak, vegger og gulv. Det ble bakt kaker og laget sylte, leverpostei og pølser. Og det var heller ikke julebord sånn som det er i dag.
Julebuffeten var stor og gjerne med et grisehode med eple i munnen! Kalvetunge og blodpudding var også blant utvalget.
Jeg har fått høre at farmor Ruth og fru Hagen som var kokke på den tiden, hadde sin egen spesielle pause på kjøkkenet juleaften. Da danderte de et lite bord ved steikeovnen og satt der og spiste lutefisk og tok seg en snaps mens de venta på at ribba skulle bli ferdig.
En annen mattradisjon kom til Rustad med mor Annie da hun kom fra Danmark til Sjusjøen for femti år siden. Hun var vant til å spise and med sukkerglaserte poteter på juleaften. Og selv om vi ikke har hatt and på selve juleaften, er det alltid en andemiddag i løpet av jula. Det hører med.
Hos oss er det stemningsfullt å feire jul og nyttår. Sjelen og historiene sitter i veggene og på bordet ligger håndbroderte duker fra en svunnen tid.
Nå i 2022 vil vi igjen kunne feire vanlig jul, etter to år preget av covid, det gleder vi oss til!
God jul!
Hilsen Karianne Rustad